De Brouwer

Hoi, mijn naam is Jeffrey Rodewijk, de eigenaar van deze brouwerij. Geboren en getogen in Roelofarendsveen, dat in de volksmond De Veen wordt genoemd.

Sinds twintig jaar woon ik in Nieuw Vennep waar ik op dit moment ook mijn bier brouw. De naam VEENS Bier is ontstaan, omdat het uiteindelijk mijn bedoeling is om mijn brouwactiviteiten in de toekomst te verplaatsen naar De Veen.

Al geruime tijd drink ik bier, hierbij ben ik begonnen met het standaard pilsje in de jongerensoos (lang geleden) en later toen de Belgische speciaal bieren in de supermarkt verkrijgbaar werden was mijn liefde voor speciaal bier geboren.

Een aantal jaren geleden kwam ik een eigenaar van een Nederlandse brouwerij in het buitenland tegen en we raakten aan de praat. Hij gaf aan samen met een paar vrienden via crowdfunding een brouwerij te zijn gestart en dat ze eigenlijk vanaf het begin supersnel aan het groeien waren. Hij stelde voor dat ik zijn brouwerij maar eens moest komen bekijken. Zo gezegd, zo gedaan. Toen ik zijn brouwerij binnenkwam had ik gelijk zoiets van ‘WOW, wat is dit fantastisch.’ Het pand, de brouwinstallatie, de geur van bier, de ambiance, de inrichting en de hele rij met tappen met zijn zelf gebrouwen bieren. Op dat moment wist ik dat dit het was wat ik in de toekomst zou willen.

Na mijn bezoek ben ik begonnen met een simpele beginners brouwset met een bierconcentraat dat je met water moest verdunnen, suiker en gist erbij en in een plastic ton laten gisten. Het resultaat was niet heel erg slecht. Na dit een paar keer te hebben gedaan kreeg ik wel het gevoel dat ik verder wilde met brouwen.

Na deze ervaring heb ik diverse brouwopleidingen gevolgd bij verschillende brouwerijen. Al doende leert men en met vallen en opstaan ging het brouwen van het bier steeds beter. Ik probeer zoveel mogelijk met andere brouwers een dag mee te brouwen om daarmee mijn kennis en ervaring naar een hoger plan te krijgen en de kwaliteit van mijn bieren te verbeteren.

Om meer over bier te weten te komen heb ik in 2018 het eerste certificaat voor het diploma van internationaal biersommelier van het StiBon gehaald en ik ben inmiddels met het tweede deel van deze opleiding bezig. Ook heb ik inmiddels mijn diploma hygienecode HACCP gehaald omdat ik dit extreem belangrijk vind voor de goede en schone bereiding van mijn bier. Doel hiervan is om de kwaliteit van mijn bieren op een nog hoger niveau te krijgen.

Ik probeer om kwaliteitsbieren te brouwen met een uitgesproken smaak en uitstraling en daarin ben ik mijn grootste criticus.