Het ontstaan van VEENS Bier

Posted by VEENS Bier / 3 comments

23 januari 2017

Posted in All

Hoi, mijn naam is Jeffrey Rodewijk, de eigenaar van brouwerij VEENS Bier. Geboren en getogen in Roelofarendsveen, dat in de volksmond De Veen wordt genoemd.

Een aantal jaren geleden kwam ik de eigenaar van een Nederlandse brouwerij tegen op een vliegveld in India en we raakten aan de praat. Hij gaf aan samen met een paar vrienden een brouwerij te zijn gestart en dat ze eigenlijk vanaf het begin supersnel aan het groeien waren. Hij stelde trots voor dat ik zijn brouwerij maar snel moest komen bekijken. Zo gezegd, zo gedaan. Toen ik zijn brouwerij binnenkwam had ik gelijk zoiets van ‘WOW, wat is dit fantastisch.’

Het pand, de brouwinstallatie, de geur van bier, de ambiance, de inrichting en de hele rij met tappen met zijn zelf gebrouwen bieren.

Op dat moment wist ik dat dit het was wat ik in de toekomst zou willen.

Na mijn bezoek ben ik begonnen met een simpele beginners brouwset met een bierconcentraat dat je met water moest verdunnen, suiker en gist erbij en in een plastic ton laten gisten. Het resultaat was niet heel erg slecht. Na dit een paar keer te hebben gedaan kreeg ik wel het gevoel dat ik verder wilde met het echte brouwen.

Na deze ervaring heb ik diverse brouwopleidingen gevolgd bij verschillende brouwerijen. Al doende leert men en met vallen en opstaan ging het brouwen van het bier steeds beter. Ik probeer zoveel mogelijk met andere brouwers een dag mee te brouwen om daarmee mijn kennis en ervaring naar een hoger plan te krijgen en de kwaliteit van mijn bieren te verbeteren.

Om meer over bier te weten te komen heb ik in 2018 het eerste certificaat voor het diploma van internationaal biersommelier van het StiBon gehaald en ik ben inmiddels met het tweede deel van deze opleiding bezig dat ik binnenkort hoop af te ronden. Ook heb ik inmiddels mijn diploma hygienecode HACCP gehaald omdat ik dit extreem belangrijk vind voor de goede en schone bereiding van mijn bier. Doel hiervan is om de kwaliteit van mijn bieren op een nog hoger niveau te brengen en te blijven borgen.

Ik probeer om kwaliteitsbieren te brouwen met een uitgesproken smaak en uitstraling en daarin ben ik mijn grootste criticus.

De brouwerij is gevestigd in Roelofarendsveen, op het Veenderveld 88.

Daar staat nu een 1000 liter Speidel brouwinstallatie met daarnaast een viertal glycol gekoelde 1200 liter vergistingstanks.

3 comments

Emile

Ziet er goed uit Jeffrey,
Wist niet dat jij zo’n mooie hobby hebt.
Graag wil ik ook wel zo’n mooi biertje proeven.

Groetjes, Emile Koelhuis

mei 3 | Beantwoorden
  VEENS Bier

  Hi Emile,
  Bedankt voor je leuke berichtje. Er wordt inderdaad veel voldoening uit gehaald! Binnenkort komen er nog meer biertjes online!

  Cheers,
  VEENS Bier

  mei 5 | Beantwoorden
Anoinet

Mooi verhaal! Heel veel succes met je bier en brouwerij.

mei 16 | Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
nl_NLDutch